Лікування розладів харчової поведінки не є можливим паралельно з ідеєю схуднення - Юлія Крілик
Контакти
juliakrilyk@gmail.com
Back

Лікування розладів харчової поведінки не є можливим паралельно з ідеєю схуднення

Лікування розладів харчової поведінки не є можливим паралельно з ідеєю схуднення.

Ці поняття між собою не поєднуються, як небо і земля.

Не можна прийти і швиденько пофіксити РХП, привести харчування до норми, щоб не було переїдань, і потім далі худнути на звичних для себе методах.
І не тому, що я така погана, і не хочу, щоб ви втрачали вагу, чи не розумію, що вам цього хотілось би.

Ядро РХП, тобто, його основа – це надмірна фіксація на фігурі, мегацінність образу тіла.

І поки жінка думає про те, як швидко “полікуватись”, щоб далі худнути, доти, на жаль, терапія РХП буде неефективною і не працюватиме.

Тому, зазвичай, приходять і залишаються в терапії ті люди, які втомилися від такого способу життя, де все орієнтоване на вагу і тіло. Ті, які дійшли до відчаю, що більше так не хочеться, і це потребує ресурсів та внутрішньої мотивації рухатись далі.

Відпустити ідею схуднення – це часто проговорювати її, як справжню втрату. Це етап.

Чи означає це, що не може бути зовсім думок про схуднення? Хотілось би, але це не такий швидкий процес. Наше завдання – залишити цю думку лише думкою, яка не впливає на поведінку, тобто, щоб не вчинялась поведінка, яка орієнтована на схуднення.

Тут може виникнути аргумент: а якщо справді є ожиріння, справді вага на 40-50 кг більша і всі лікарі говорять, що треба худнути?
Відповідь залишається така ж – худнути і лікувати РХП одночасно неможливо.

Не можна всидіти на двох стільцях: і схуднути, і вилікуватись.
Чи означає це, що в терапії не втрачається вага? Ні, не означає, Але це “побічний ефект” терапії, на який ми впливати не можемо. Він може бути, а може й ні. Це залежить також і від історії дієт, коливання ваги, яку змінити вже неможливо, а вплив вона надала.

РХП забирає велику частину життя, а то й все життя, яке крутиться навколо того, що треба правильно харчуватись, щоб бути худою, щасливою, успішною, могти спілкуватись з чоловіками тощо.

Щоб почати наповнювати своє життя життям, доведеться вибирати – вічно худнути і набирати після цього, боятись набрати, чи проживати це життя таким різним, яке воно може бути.

І це завжди про вибір. І так, він може бути дуже складним і дискомфортним.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Замовити програму